Protetik diş tedavisi, eksik dişleri veya dişlerin kaybedilen kısımlarını yerine fonksiyonel ve estetik olarak koymayı amaçlayan bir diş tedavisi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, doğal dişleri taklit eden yapay dişler veya diş protezleri kullanarak gerçekleştirilir.

Sabit ve hareketli protezler olarak genel iki başlık altinda toplanir. Sabit protezler arasında kron, köprü, laminate veneer gibi yöntemler yer alirken hareketli protezler bölümlü (parsiyel) ve tam (total) protezler olarak ikiye ayrılır.

Kron, dişin yeterli sert dokusunun olmadığı durumlarda disi çepeçevre saracak şekilde yapılan protez çeşididir. Köprü ise bir veya birden fazla eksik diş varlığında komşu dişlerden destek alınarak yapilir. Laminate veneerler ise genellikle estetik ihtiyacın yüksek olduğu on bölgelerde tercih edilebilecek bir protez çeşididir ve dişin sadece ön yüzeyinde yapılacak hazırlıklar yeterlidir.

Kullanılacak materyaller uygun olan protez çeşidine göre değişmekle birlikte başlıcaları metal destekli porselenler, zirkon destekli porselenler, monolitik zirkonlar ve tam seramiklerdir.

Bölümlü protezler, ilgili çenede kalan diş sayısının ve ilgili dişlerin fonksiyonel durumlarının sabit protezler için uygun olmadığı durumlarda tercih edilir. Tam protezler ise ilgili çenede hiç dişin olmadığı durumlarda uygulanir.

Protetik diş tedavisi, diş hekimleri tarafından dişin ve tüm ağzın durumuna ve ihtiyacına göre belirlenen bir tedavi planı doğrultusunda uygulanır. Bu tedavi yöntemi, eksik dişlerin veya hasarlı dişlerin düzeltilmesine ve dişlerin fonksiyonel ve estetik bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.