Diş çapraşıklıkları genetik veya çevresel olarak iki ana faktöre bağlıdır.

Genetik faktörlerin etki edeceği sonuçlardan birkaç tanesini sayacak olursak, alt çenenin üst çeneye göre daha once konumlanmasi, çenelerden birinin diğerine göre olmasi gerekenden daha büyük veya küçük olması, eksik veya fazla diş bulunması, anormal frenulum ataşmanı diyebiliriz. 

Çevresel faktörlere örnek olarak vaktinden evvel süt dişi kayıplarını, travma etkilerini, zararlı fonksiyonel alışkanlıkları (parmak emme, tırnak yeme, diş sıkma, ağız solunumu, yutkunma bozuklukları …) sayabiliriz.

Klinik ve radyolojik muayene sonrasında konulacak teşhis ile mümkün olan ortodontik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bunlar arasinda şeffaf plaklar (invisalign, orthero…), metal veya seramik ön yüzey braketler, lingual braketler sayılabilir.

Ortodontik tedavi sırasında hastanın hekim ile kooperasyonu çok önemli oldugu icin bu faktöre sadik kalınamayacağı düşünülüyor ise diğer tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Fakat bilinmelidir ki, her zaman için en doğru ilk adim tedavisi ortodontidir.

Protetik tedavi, çapraşıklık problemlerinin bir kısmını basariyla çözebilecektir fakat çapraşıklıkların derecesine ve elde edilmek istenen sonuca göre bazı dişlerden fazla yapılması gerekecek aşındırmalar, ilgili dişlerde aşırı hassasiyete sebep olabilir. Geçmemesi durumunda sonrasında kanal tedavisi yapılmasını gerektirecektir.